Biržai. Alaus kelias
Biržai. Alaus kelias
Alus jau
nuo senovės žinomas visoje Lietuvoje.
Nuo seno
žinoma, kaip geriausių aludarių kraštu, tapo šiaurės Lietuva (ypač Biržai,
Kupiškis, Pasvalys). Todėl ir Biržų alus pateko į istorijos užrašus, tapo
kultūros bei meno dalimi. Tai įrodo ir Biržų krašto muziejuje ,,Sėla”
saugoma Tiškevičių, peremusių alaus daryklą iš nusigyvenusių didikų Radvilų
1881 metais gaminamo alaus butelio atiketė. Šioje eiketėje matoma, kad Biržuose
grafų Tiškevičių darykloje gaminamas ,,Biržų alus” pačioje alaus gimtinėje
Vokietijoje buvo apdovanotas parodų medaliais.
·
Kaimuose
alų virdavo kone kiekvienas pagal savo gaminimo technologijas, kurios būdavo
perduodamos sūnums iš kartos į kartą.
·
Nuo
seniausių laikų buvo verdamas miežinis alus, naudotas net ritualiniais
tikslais.
·
1704
m. po mūšio su švedais, kurio metu buvo beveik sunaikintas visas miestas – pirma
buvo atstatyta alaus darykla, o ne miesto rotušė.
·
1686 m.
buvo įkurtas bendras aludarių cechas - Biržų alaus darykla.
·
1973 m.
alaus darykla „Biržų alus“ buvo prijungta prie Panevėžio alaus daryklos
„Kalnapilis”.
·
Biržų alaus daryklos savininkas
buvo Petras Variakojis. Lietuvos pramoninkas.
·
Bravoro
įrengimai (alaus daryklos įrengimai).
2004 metais ,,Biržų alus” įrengė naują filtravimo modelį,
kuris pakeitė senuosius alaus daryklos įrangas.
Komentarai
Rašyti komentarą